فهرست مطالب

حکمرانی و توسعه - سال سوم شماره 3 (پاییز 1402)

نشریه حکمرانی و توسعه
سال سوم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا بوستانی راد*، سید مهدی الوانی، علی حمیدی زاده صفحات 3-36
    در سال های اخیر، "مهارت های نرم"، به عنوان یکی از مهارت های ضروری و مورد نیاز منابع انسانی، در کنار مهارت های سخت مطرح شده است؛ این مهارت ها سهم به سزایی در افزایش عملکرد افراد و بهره وری سازمان ها برعهده دارند، متاسفانه در سازمان های دولتی ما علی رغم تفاوت های ماهوی میان مهارت های نرم و سخت، عمدتا تمایزی میان این دو دسته مهارت ها، به لحاظ نحوه یادگیری و توسعه قایل نمی باشند. لذا برنامه های یادگیری و توسعه مهارت های نرم نیز مثمر ثمر نبوده و خروجی جز افزایش هزینه های سازمان در بر ندارد. بر این اساس، تحقیق حاضر به تدوین مدل یادگیری و توسعه مهارت های نرم منابع انسانی در سازمان های دولتی پرداخته است. برای انجام این کار با 23 تن از خبرگان امر آموزش و توسعه منابع انسانی در سازمان های دولتی، مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفته و سپس تحلیل مضمون انجام شده است؛ در ادامه، با بهره گیری از تکنیک دلفی دو مرحله ای و استفاده از آمار توصیفی، اعتبار مدل مورد بررسی قرار گرفته است؛ در نهایت نیز مدل تحقیق همراه با پنج مضمون اصلی "نیازسنجی"، طراحی و برنامه ریزی"، "اجرا"، "ارزشیابی"، و "حمایت سازمان" و 17 مضمون فرعی و 51 کد به تایید رسیده است.
    کلیدواژگان: یادگیری و توسعه، مهارت هاینرم، منابع انسانی، سازمانهای دولتی، حکمرانی، حکمرانی آموزشی
  • فاطمه اردو* صفحات 37-64
    امروزه اکثر متخصصان و صاحب نظران، نظام آموزش عالی را مهمترین نهاد تاثیرگذار در ارتقاء سطح فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی می دانند. از این رو هدف از بررسی این پژوهش، آسیب شناسی آموزش عالی ایران با تاکید بر محورهای سه گانه و نیز تعیین و شناسایی ابعاد و مولفه های آن در قالب الگوی مفهومی پژوهش است. جامعه آماری این پژوهش، اساتید، مسیولین و دست اندرکاران سیاست گذاری، تصمیم گیری و خبرگان برنامه ریزی آموزش عالی در حوزه نظری پژوهش بوده اند. این افراد با استفاده از روش تحقیقی کیفی پژوهی و از طریق مصاحبه با 18 نفر از خبرگان با روش نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام پذیرفت. روایی یافته ها نیز با روش های تطبیق مشارکت کنندگان و بازبینی همکاران بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته ها حاکی از وجود 161 گزاره مفهومی، 4 مقوله اصلی (بعد) و 13 مقوله فرعی است. این عومل در برگیرنده: 1- عامل کارکردی رفتاری محتوای: (عوامل نگرشی، ارزشی و مفروضه ای، پژوهش، ویژگی های حرفه ای)، 2- عامل ارتباطی و تعاملی: (ناهماهنگی بین نهادهای سیاست گذار و برنامه ریزان، عوامل بازخوردی، عوامل اقتصادی- اجتماعی)، 3-عوامل ساختاری: (ساختار نهادهای سیاست گذار و تصمیم گیرنده، عوامل مالی، عوامل قانونی، عوامل اطلاعات)، 4- عوامل زمینه ای (زمینه شناخت آموزش عالی- ساختار کلان (تمرکززدایی)، فرهنگ) بود که روابط بین آنها در الگوی مفهومی پژوهش ترسیم شد. بنابراین باتوجه به مسایل و مشکلات مطرح شده در این پژوهش، در کنار دستاوردها، کاستی ها و نقاط ضعف جدی، می توان با بازنگری قوانین و مقررات و تعامل بیشتر ارگان های تصمیم گیرنده به مشکلات و چالش های پیش روی نظام آموزش عالی ایران فایق آمد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی آموزش عالی، برنامه ریزی، چالش ها، سیاست ها، نظام آموزش عالی ایران
  • نورمحمد یعقوبی*، اسما صالحی نودز صفحات 65-78

    اصلاحات فناوری محور با تاکید بر جامعه دیجیتالی، به ویژه در بخش دولتی، در دستور کار اکثر کشورها قرار گرفته و به موضوع جدیدی برای دول امروزی بدل شده است. مدل دولت باز با اتکا به داده باز، از جمله مدل های نوین جهت پیاده سازی اصلاحات مبتنی بر فناوری است؛ هدف  از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های دولت  باز و ارایه مدل آن است. این پژوهش کاربردی و با روش فراترکیب انجام شده است. داده های حاصل از مرور نظام مند مطالعات و پژوهش های مرتبط پنج سال اخیر (27 منبع)، در حوزه دولت باز جهت تحلیل با روش فراترکیب انتخاب شدند. بر این اساس 8 مفهوم و 15 شاخص شناسایی و با استفاده از روش آنتروپی شانون به اولویت بندی آنها پرداخته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کدهای ارتباطات، اطلاع رسانی،دقت، همکاری مستمر، مشارکت، اعتبار، کیفیت، مشورت، اعتماد، امنیت، حفاظت، جامعیت، شمول به ترتیب دارای بیشترین ضریب اهمیت می باشند.

    کلیدواژگان: دولت باز، الگوی دولت باز، حکمرانی، رویکرد فراترکیب
  • حمزه پرورش*، سیمین قادری صفحات 79-94
    این مطالعه اثر بین انرژی های تجدیدپذیر، مصرف سوخت فسیلی، رشد اقتصادی، شهرنشینی را بر انتشار دی اکسید کربن در ایران را از طریق مدل متداول خود رگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) تحت فرضیه منحنی کوزنتس زیست محیطی (EKC) در دوره 2000 تا 2020 را بررسی می کند. یافته ها به شدت از وجود یک رابطه U شکل معکوس بین انتشار دی اکسید کربن و تولید ناخالص داخلی سرانه، در کوتاه مدت، حمایت می کنند. نتایج روابط بلند مدت نشان می دهد که رشد تولید ناخالص داخلی سرانه منجر به افزایش انتشار دی اکسید کربن می شود و حکایت از یک رابطه مثبت دارد. همچنین نتایج تاثیر انرژی تجدیدناپذیر و انتشار دی اکسید کربن نشان می دهد که استفاده از سوخت های فسیلی باعث افزایش سطح انتشار دی اکسید کربن در ایران چه در کوتاه مدت چه در بلندمدت و اثر مثبتی دارد. همچنین نتایج نشان می دهد تاثیر شهرنشینی بر انتشار دی اکسید کربن در دوره بلند مدت و کوتاه مدت متفاوت است. طبق نتایج به دست آمده شهرنشینی در کوتاه مدت تاثیر مثبت و در بلندمدت تاثیر معکوس دارد. توصیه اصلی این تحقیق به دولتمردان ایرانی این است که به روی آوردن به منابع انرژی تجدیدپذیر ادامه دهد تا نیازهای فزاینده برق را با انتشار کربن کمتر برآورده کند و در نتیجه تخریب محیط زیست را در نتیجه تولید انرژی کاهش دهد. بهتر است سرمایه گذاری بیشتری در حوزه توسعه انرژی های پاک و دانش مرتبط با آن انجام شود. همچنین اقتصاد کشور به سوی یک اقتصاد کم کربن برود. به عبارتی می توان سیاست های مربوط به کاهش آلودگی هوا و دی اکسید کربن را بدون کاستن از رشد اقتصادی انجام داد.
    کلیدواژگان: حکمرانی انرژی، انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدید ناپذیر، انتشار دی اکسید کربن، رشد اقتصادی، شهرنشینی
  • مامون علی ابراهیم، سعید شریفی*، یونس خضر السبعاوی، مهرداد صادقی صفحات 95-118
    مصرف پایدار به ویژه با روند فزاینده جمعیت شهری از یک سو و مشکل دولت ها در تامین مواد غذایی برای زندگی پایدار یک مسیله اساسی به شمار می رود که کشورهای درحال توسعه تلاش می کنند از طریق مدیریت سبک زندگی تا حد زیادی آن را کنترل نمایند. پژوهش حاضر در وزارت بازرگانی عراق در تلاش است چالش های مدیریت سبک زندگی در حوزه سیاست مصرف پایدار را شناسایی نماید. روش این پژوهش ترکیبی (کیفی و کمی) است که در مرحله اول در چارچوب تجزیه وتحلیل کیفی از نوع تحلیل تم به روش شش مرحله ای براون و کلارک (2006) انجام شد؛ ابزار گردآوری اطلاعات در مرحله اول مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق بود. اعتبار داده های پژوهش از طریق بازگشت به مصاحبه شوندگان و ممیزان بیرونی تایید شد. جامعه پژوهش متخصصان حوزه تجارت و بازرگانی بودند که از این میان تا حد اشباع داده ها با 12 نفر مصاحبه انجام گرفت؛ نمونه گیری به روش هدفمند وابسته به معیار انجام شد. در مرحله دوم پژوهش به روش کمی از نوع پیمایشی، با تحلیل عاملی مرتبه دوم از طریق نرم افزار  ایموس[1] انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن از طریق روایی صوری و محتوایی تایید شد. نتایج این پژوهش نشان داد 57 کد اولیه، در قالب 13 کد اصلی در 4 دسته عملکرد حاکمیتی، کنشگری مصرف کننده، نفوذ اطلاعاتی و رسانه ای، اقتضایات محیطی و اقلیمی قرار گرفتند. نتایج همچنین نشان داد مدل تحلیل عاملی مولفه های شناسایی شده دارای برازش مناسب است و وزن عاملی مولفه ها به ترتیب عملکرد حاکمیتی (0.94)، کنشگری مصرف کننده (0.87)، نفوذ اطلاعاتی و رسانه ای (0.85)، اقتضایات محیطی و اقلیمی (0.69) برآورد شد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت مولفه های حاکمیتی و دولتی نقش مهم تری در مدیریت سبک زندگی دارند.
    کلیدواژگان: مصرف پایدار، مدیریت سبک زندگی، وزارت بازرگانی عراق، سیاست، حکمرانی
  • غلامرضا طالقانی، حمیدرضا نعمت الهی*، شبنم زرجو صفحات 119-140

    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی تاثیر راهبردهای توسعه کارآفرینی بر کاهش فقر؛ با در نظر گرفتن نقش میانجی سرمایه اجتماعی صورت پذیرفته است. این پژوهش بر اساس معیار هدف در گروه پژوهش های کاربردی، بر اساس معیار زمان گردآوری داده ها در گروه پژوهش های پیمایشی و  یک پژوهش کمی می باشد. اصلی ترین ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش سه پرسشنامه (توسعه کارآفرینی، کاهش فقر، سرمایه اجتماعی) است، طیف مورداستفاده در پرسشنامه طیف لیکرت بوده و جامعه آماری پژوهش شامل خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر شیراز می باشد. حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از نرم افزار نمونه گیری سمپل پاور [1] برابر با 315 نفر و شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس می باشد. ابزار تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسشنامه ای این پژوهش نرم افزار آماری اس پی اس اس [2] و ایموس [3] است. به منظور تعیین وجود یا عدم وجود تاثیر بین متغیرها و برآورد و تعمیم نتایج به دست آمده از حجم نمونه به جامعه آماری از مدل رگرسیونی با متغیر پنهان و مدل میانجی جهت ارزیابی فرضیه های پژوهش استفاده شده است. با توجه به یافته های پژوهش، 39 درصد واریانس کاهش فقر توسط راهبردهای توسعه کارآفرینی تبیین شده است، بنابراین، می توان کاهش فقر را بر اساس راهبردهای توسعه کارآفرینی پیش بینی کرد. متغیرسرمایه اجتماعی نیز بر کاهش فقر تاثیر معناداری داشته است، 30 درصد واریانس کاهش فقر توسط سرمایه اجتماعی و 66 درصد واریانس سرمایه اجتماعی توسط راهبردهای توسعه کارآفرینی تبیین شده است، لذا می توان سرمایه اجتماعی را بر اساس راهبردهای توسعه کارآفرینی در جامعه آماری پیش بینی کرد. همچنین، در تاثیر راهبردهای توسعه کارآفرینی بر کاهش فقر؛ سرمایه اجتماعی نقش میانجی جزیی داشته است.

    کلیدواژگان: حکمرانی و توسعه، سرمایه اجتماعی، کاهش فقر، توسعه کارآفرینی
|
  • Mina Boustanirad *, Seyyed Mahdi Alvani, Ali Hamidizadeh Pages 3-36
    In recent years, the importance of "soft skills" has been recognized alongside hard skills for human resources. These skills have a significant contribution for improving individual performance and organizational productivity, unfortunately - despite the substantial differences between soft and hard skills-  public organizations often fail to distinguish between soft and hard skills in terms of how to learn and develop. Therefore, learning programs and development of soft skills are not fruitful and the output does not include an increase in the costs of the organization. Based on this, the present research focuses on developing a learning model and developing soft skills of human resources in government organizations. To address this issue, a semi-structured interview was conducted with 23 experts in human resources in the field of training and development in public organizations and was also performed thematic analysis. In the following, by using the two-stage Delphi technique and descriptive statistics, the validity of the model has been investigated. Finally, the research model has been approved along with five main themes "needs assessment", "designing and planning", "implementation", "evaluation" and "organizational support" ,and with 17 sub-themes and 51 codes.
    Keywords: Learning, Development, Soft skills, human resources, public organization, Governance, Educational Governance
  • Fatemeh Ordoo * Pages 37-64
    Today, most pundits and experts, the higher education system, are the most influential institutions in promoting the cultural, political, economic and social level. Therefore, the purpose of this research is to study the pathology of higher education in Iran with emphasis on the triple axis and also to determine its dimensions and components in the form of a conceptual model of research. The statistical population of this study was professors, authorities and actors involved in policy  making , decision making and planning specialist of higher education in the field of research. The subjects were selected using a qualitative research method and through interviewing 18 experts with purposeful snowball method, conducting semi-structured interviews. Validity of the findings was investigated by collaborative adaptation and peer review. Open and axial encryption is used to analyze the data. The findings show that there are conceptual propositions, 4 main categories (dimension) and 13 subcategories. These factors involve: 1. The functional factor of behavioral content: (Attitudinal factors, value and assumption factors - Research - Professional features), 2. Communication and interactive factor :( inconsistency between policy-making and planning organizations –Feedback factors- socio-economic factors) 3. Structural factors: (the structure of decision-makering and planning institutions , financial factors, legal and information factors), 4. the underlying factors (the field of recognition of higher education - the macro-structure (decentralization) -culture), whose relationships in the conceptual model of the research is drawn up. Therefore, due to the issues and problems encountered in this research, along with the achievements, shortcomings and serious weaknesses, it is possible to overcome the problems and challenges facing Iran's higher education system by revising the laws and regulations and greater interaction of the decision-making bodies.
    Keywords: Governance, Higher education governance, planning, Challenges, Policies, Iran's higher education system
  • NourMohammad Yaghobi *, Asma Salehinodez Pages 65-78

    Technology_based reforms with an emphasis on the digital society, especially in the public sector, have been put on the agenda of most countries and have become a new issue for the government today. The open government model relying on open data, is one of the new models for implementing technology-based reforms. The purpose of the current research is to identify the components of open government and to present its model. This is an applied research and was conducted with a meta-synthesis approach. The data obtained from a systematic review of related studies and researches in the last five years (27 sources), in the field of open government, were selected for analysis with the meta_synthesis approach. Based on this, 8 concepts and 15 indicators were identified and prioritized using the Shannon Antropy method. The results of the research indicate that the codes of communication, information, accuracy, continuous cooperation, participation, reliability , quality, consultation, trust , security, protection, comprehensiveness, inclusiveness respectively have the highest coefficient of importance.

    Keywords: open government, Open Government Model, Governance, Meta-Synthesis Approach
  • Hamze Parvesh *, Simin Ghaderi Pages 79-94
    This study examines the effect of renewable energy, fossil fuel consumption, economic growth, and urbanization on CO2 emissions in Iran through the conventional Auto-Regression Distributed Lag model (ARDL) under the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis in the period 2000 to 2020. The findings strongly support the existence of an inverted U-shaped relationship between CO2 emissions and GDP per capita, in the short run. The results of long-term relationships show that the growth of GDP per capita leads to an increase in carbon dioxide emissions and indicates a positive relationship. Also, the results of the impact of non-renewable energy and carbon dioxide emissions show that the use of fossil fuels increases the level of CO2 emissions in Iran, both in the short term and in the long term, and has a positive effect. Also, the results show that the impact of urbanization on carbon dioxide emissions is different in the long and short term. According to the obtained results, urbanization has a positive effect in the short term and a negative effect in the long term. The main recommendation of this research to the Iranian government is to continue to turn to renewable energy sources to meet the increasing electricity needs with less carbon emissions and thus reduce environmental degradation as a result of energy production. It is better to invest more in the development of clean energy and related knowledge. Also, the country's economy should move towards a low carbon economy.
    Keywords: Energy Governance, Renewable Energy, Nonrenewable Energy, Carbon Dioxide Emission, Economic Growth, urbanization
  • Mamoon Ali Ebrahim, Saeid Sharifi *, Younis Mohammad Khadhr, Mehrdad Sadeghi Pages 95-118
    Sustainable consumption, especially with the growing trend of the urban population on the one hand and the problem of governments in providing food for a sustainable life, is considered a fundamental issue that developing countries try to control to a large extent through lifestyle management. The current research in the Ministry of Trade of Iraq is trying to identify the challenges of lifestyle management in the field of sustainable consumption policy. The research method is combined (qualitative and quantitative) which was carried out in the first phase of the thematic analysis using the six key steps of Braun and Clarke (2006); the data collection tool was a semi-structured and in-depth interview. The validity of the research data was confirmed by returning to the interviewees and external auditors. The research community was experts in the field of trade and commerce, of which 12 people were interviewed until data saturation. Sampling was done in a targeted method dependent on the criterion. In the second phase, the research was conducted with second-order factor analysis through AMOS software. The tool for collecting information was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed through face and content validity. The results of this research showed that 57 primary codes, in the form of 13 main codes, were placed in 4 categories of governance performance, consumer activism, information and media influence, environmental and climate requirements. The results also showed that the factor analysis model of the identified components has a suitable fit, and the factor weight of the components was estimated as governance performance (0.94), consumer activism (0.87), information and media influence (0.85), environmental and climate conditions (0.69). Based on this, it can be concluded that governance and government components play a more important role in lifestyle management.
    Keywords: sustainable consumption, Lifestyle Management, Iraqi Ministry of Commerce, Politics, Governance
  • Gholamreza Taleghani, Hamidreza Nematollahi *, Shabnam Zarjou Pages 119-140

    This research aims to evaluate the impact of entrepreneurship development strategies on poverty reduction; It has been done by considering the mediating role of social capital. This research is based on the objective criterion in the applied research group, based on the data collection time criterion in the survey research group and is a quantitative research. The main tool for collecting information in this research is 3 questionnaires (entrepreneurship development, poverty reduction, social capital), the range used in the questionnaire of this research is the Likert scale. The statistical population of this research includes households covered by the Imam Khomeini Relief Foundation in Shiraz. The sample size in this research is equal to 315 people using Spss Sample power sampling software and the sampling method in this research is convenient sampling. The statistical software SPSS and AMOS are used to analyze the questionnaire data of this research. In order to determine the presence or absence of influence between the variables and to estimate and generalize the results obtained from the sample size to the statistical population, a regression model with a hidden variable and a mediation model have been used to evaluate the research hypotheses. According to the findings of this research, 39% of the variance of poverty reduction is explained by entrepreneurship development strategies, so poverty reduction can be predicted based on entrepreneurship development strategies. Social capital has had a significant impact on poverty reduction, 30% of the variance of poverty reduction is explained by social capital and 66% of the variance of social capital is explained by entrepreneurship development strategies, so social capital can be predicted based on entrepreneurship development strategies in the statistical population. In the effect of entrepreneurship development strategies on poverty reduction; social capital has played a partial mediating role.

    Keywords: Governance, Development. Entrepreneurship Development, poverty reduction, Social Capital